HP Current Affairs 2016 GK Latest Questions Answer

हिमाचल प्रदेश सामान्य ज्ञान प्रश्न (himachal pradesh) General Knowledge in Hindi, HP GK Notes , HP Current Affairs for HPPSC, HP Police, and HP State Government …himachal GK
1. When was Himachal established?
Ans – 25th of Jan 1971

2. What is the capital of Himachal ?
Ans – Shimla

3. What is the largest city of HP ?
Ans- Shimla

4. How many districts does HP consist ?
Ans – 12

5. Who is the Governor of the state ?
Ans – Acharya Dev Vrat

6. Who is the Chief Justice of HP High Court ?
Ans – Justice Mansoor Ahmad Mir

7. Who is the Chief Minister of HP ?
Ans – Mr. Virbhadra Singh

8. What is the nature of Himachal Legislative Assembly ?
Ans – Unicameral

9. How many seats does Legislative Assembly have ?
Ans – 68

10. Seats in the Parliament from Himachal ?
Ans – 04

11. What is the total area of HP ?
Ans – 55,663 Square Kms.

12. What is area-wise rank of HP in India ?
Ans – 17th Rank

13. What is the population of HP as per 2011 census ?
Ans – 6,856,509.

14. In Population, HP’s India’s Rank ?
Ans – 20th

15. What are the official languages of HP ?
Ans – Hindi, Punjabi and English

16. What is the literacy in the state ?
Ans – 83.78 %

17. When did famous Anglo-Gorkha war take place ?
Ans – 1814-16

18. When was Himachal declared as Union Territory ?
Ans – In 1950

19. By which act HP was made the State ?
Ans – By Himachal Pradesh Act 1971.

20. Who had given Himachal Pradesh this name ?
Ans – Acharya Diwakar Datt Sharma, a renowned Sanskrit Scholar of the state.

21. In economy, where does HP stand in India ?
And – Third Fastest Growing Economy.

22. In per capita income what the state’s rank in the country?
Ans – Fourth

23. What are the main sources of its economy ?
Ans – Hydroelectric, Tourism, Agriculture

24. When had Mahmud Ghajnavi conquered Kangra ?
Ans – At the beginning of the 10th Century

25. Who was the ruler of Kangra when Gorkhas captured it in 1806 ?
Ans – Sansar Chand Katoch

26. No of Highways that pass through HP ?
Ans – Fourteen

27. Where is the biggest Airport of the state is located ?
Ans – It is located at Gaggal

28. Where is the International Level Cricket Ground situated where 2016 India-Pakistan match had to be cancelled owing to the oppose of the Congress Party ?
Ans – Dharamshala

29. In Himachal Pradesh, which place is famous as the Land of Grapes ?
Ans – Ribba

30. National Agriculture Insurance Scheme Started in the year of –
Ans – 1999-2000

31. What is the largest Clean Development Project undertaking that has also helped in improving the agricultural yields and productivity in Himachal Pradesh ?
Ans – Himachal Pradesh Reforestation Project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *